Synnøve Solbakken Lydbok

5/5

Författare: Bjørnstjerne Bjørnson

Lydbok

Introduksjon

Bjørnstjerne Bjørnsons debutbok Synnøve Solbakken ble publisert i 1857, og har siden blitt en del av Norges litterære historie. Skrevet av en av Norges fire store diktere, og en av Norgeshistoriens mest innflytelsesrike litterære personer, gjør denne boken uvurderlig i norsk kulturs historie.

Synnøve Solbakken lydbok er en såkalt bondefortelling, som hovedsakelig er en kjærlighetshistorie mellom to unge mennesker. Vi blir kjent med Torbjørn Granlien fra Granlien gård, og Synnøve Solbakken fra Solbakken gård. Gjennom boken får vi høre om deres oppvekst på de to gårdsbrukene. 

I Synnøve Solbakken lydbok gratis får vi høre om hvordan Granlien gård befinner seg i skyggen, mens Solbakken gård ligger i solen. De to unge menneskene er veldig forskjellige, og ingen tror egentlig at de noen gang vil kunne bli et godt par.

Handling: Synnøve Solbakken

I Synnøve Solbakken blir vi kjent med to ulike gårdsbruk som ligger ved siden av hverandre. Solbakken gård ligger i solsiden av dalen, og har mye sol. Her bor Solbakken familien, ledet av Guttorm Solbakken. Han er velsignet med en datter, Synnøve, som flittig leser bibelen hver eneste kveld. Hun er enebarn, og ansett for å være den vakreste og mest godhjertede jenta i dalen.

Det andre gårdsbruket vi blir kjent med i Synnøve Solbakken lydbok er Granlien, som ligger i skogen i skyggen av dalen, omringet av grantre. Sædmund Granlien er velsignet med en sønn som også leser bibelen hver eneste kveld, om ikke like flittig som Synnøve gjør. Torbjørn har flere brødre, og er litt uforsvarlig av seg.

I Granlien familien veksler de mellom å kalle den eldste sønnen i hver generasjon Torbjørn og Sædmund. De som bærer navnet Sædmund går det alltid bra med, og de har mer flaks og lykke i livet. De som heter Torbjørn går det ikke like bra med, og de sliter ofte. Sædmund prøver å bryte denne tradisjonen ved å være tøff overfor Torbjørn i oppveksten i Synnøve Solbakken lydbok gratis.

Torbjørns ville natur og uforsvarlighet skal temmes med disiplin og hardt, fysisk arbeid. Torbjørn liker å slåss, og hans indre mørke henger ofte over ham og det han foretar seg. Boken forteller historien om hvordan Torbjørn må kjempe for å bli godtatt som god nok til å få gifte seg med Synnøve Solbakken, som er forelsket i ham.

Synnøve Solbakken lydbok skildrer Torbjørns reise fra mørket på Granlien, til lyset på Solbakken, og Synnøves hjerte. Han står overfor store endringer og utfordringer i sitt liv for å komme seg over til Solbakken.

Om forfatteren: Bjørnstjerne Bjørnson

Bjørnstjerne Bjørnson var en norsk forfatter og dikter som levde mellom 1832 og 1910. Han var mye mer enn bare forfatter og dikter, og var også en ivrig samfunnsdebattant, og er en svært viktig del av Norges politiske historie.

Gjennom Bjørnsons kulturelle bidrag til Norge som nasjon, og hans litterære bidrag, er han kjent som en av Norgeshistoriens fire store diktere. Et av Bjørnsons største bidrag til norsk kultur var hans sang Ja, vi elsker dette landet, som i dag er Norges nasjonalsang.

Bjørnson vant i 1903 Nobelprisen i litteratur, som den første norske dikteren, og er også kjent som grunnleggeren av Riksmålsforbundet. Han debuterte som forfatter i 1957 med bondefortellingen Synnøve Solbakken.

Bjørnson ble mot slutten av livet svært syk, og bestemte seg for å reise til Paris i håp om å bli kurert gjennom elektroterapi, som var en eksperimentell behandlingsmetode uten dokumentert virkning. Han døde i Paris.

Lytt gratis