1984 Lydbok

4/5

Författare: George Orwell

Lydbok

Introduksjon

1984 er en av verdens mest solgte bøker, og har siden den kom ut i 1949 vært fast pensum i flere skoler over hele verden. I boken tar George Orwell leserne med til fremtidens 1984, hvor verden er veldig ulik hverdagen i 1948 da han skrev boken.

I Orwells oppdiktede versjon eller visjon av 1984 lydbok er verden styrt av et fåtall mennesker, kjent som Partiet, som overvåker hvert eneste steg innbyggerne tar ved hjelp av ny teknologi. De driver propaganda, og kontroller hva normale mennesker får vite om hva som skjer i verden, i tillegg til verdens historien og fortiden.

Hovedpersonen Winston Smith jobber i Sannhetsministeriet, hvor han etter hvert begynner å stille flere spørsmål rundt sin egen eksistens og hverdag under Store Brors vaktfulle øyne. I en verden hvor krig er fred, og fred er krig følger vi Winstons liv da han bryter med reglene gjennom 1984 lydbok gratis.

Handling: 1984

I 1984 blir vi kjent med Winston Smith, som jobber i Sannhetsministeriet i en dystopisk versjon av Storbritannia. Hvert eneste steg han tar blir overvåket av Store Bror via en toveis TV, som betyr at Tankepolitiet studerer hvert eneste ansiktsuttrykk han kommer med i jakten på motstandsbevegelsen. Samfunnet Winston lever i er delt inn i tre ulike klasser; Det indre partiet, Det ytre partiet og Proletarene.

I 1984 lydbok gratis driver Store Bror og Partiet med propaganda hvor de endrer både verdenshistorien og nyhetene til å samsvare med deres egen versjon og visjon av den verden og virkeligheten de lever i. Fri tanke er ikke tillatt, Partiet kontrollerer altså all informasjon. Winstons jobb er å endre faktiske hendelser i hverdagen og historien til det Partiet bestemmer er dagens virkelighet.

Winston har vært gift tidligere, men har aldri vært forelsket før han etterhvert treffe Julia, et forhold de begge må jobbe hardt for å holde skjult. I 1984 lydbok begynner Winston å stille seg selv flere spørsmål, som leder ham til motstandsbevegelsen. Han blir kjent med O`Brien, et respektert medlem av Det indre partiet, som gir ham håp om at det er mulig å stå opp mot regimet de lever i.

Hvem motstandsbevegelsen er, og om noen andre enn partiet i det hele tatt bryr seg om dem, er noe man får innsikt i gjennom 1984. Hva som skjer med Winston, og om han lykkes i kampen med å stå opp mot Store Bror er en tankevekkende historie.

1984 lydbok er en av de mest innflytelsesrike bøkene noen gang skrevet, og viser et verst tenkelig scenario om autoritære ledere får frie tøyler i samfunnet. Boken er en advarsel om hva som kan skje om demokratiet ikke blir respektert og verdsatt.

Om forfatteren: George Orwell

George Orwell var en engelsk forfatter, født 1903 i India. Hans egentlige navn var Eric Arthur Blair, men er kjent under pseudonymet George Orwell. Han er kjent som en av de største forfatterne fra 1900 tallet. Hans to bøker 1984 og Kamerat Napoleon har solgt flere eksemplarer enn noen andre forfattere fra 1900 tallet..

Han var både politi, soldat, lærer og programleder for BBC før han ble forfatter, og har bodd i flere land inkludert India, Burma, Spania, Frankrike og England.

Orwells innflytelse gjennom bøkene sine er stor nok til at et eget uttrykk eller begrep har blitt kalt opp etter ham, orwelilansk, som beskriver autoritære eller totalitære praksiser som han spesialiserte i å skrive om. Han har vunnet flere priser for sine bøker, de fleste etter hans død i 1950, kort tid etter 1984 ble utgitt.

Lytt gratis