Sovjetistan Lydbok

4.8/5

Författare: Erika Fatland

Lydbok

Introduksjon

Gjennom Sovjetistan tar forfatter og eventyrer Erika Fatland leseren eller lytteren med på en uforglemmelig reise gjennom en del av verden som de færreste reiser gjennom når de drar på ferie. Hun reiser helt alene gjennom en rekke land som tidligere var en del av Sovjetunionen, hvor ting fremdeles ikke er helt som de bør.

Gjennom Sovjetistan lydbok skildrer Fatland sitt møte med Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Her blir hun vitne til en rekke ting som verden ellers ikke følger med på, eksempelvis at diktatur fremdeles er helt normalt.

Sovjetistan lydbok gratis er en bok full av unike historier, og fortellinger fra møter med mennesker som bor i flere land som daglig har store utfordringer, i en hverdag som ofte er veldig skjult fra resten av verden.

Handling: Sovjetistan

I Sovjetistan blir vi med forfatter Erika Fatland som begir seg ut på en episk reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Alle disse landene har til felles at de ble uavhengige når Sovjetunionen ble oppløst i 1991, og de endelig fikk sin etterlengtede selvstendighet. Selv om disse landene er relativt ferske som uavhengige nasjoner, er de likevel fulle av rik historie, gammel kultur og tradisjoner og helt unike landskap og natur.

Erika Fatland, som reiser helt alene på egenhånd, er en ekte eventyrer i ordets fulle betydning. I Sovjetistan lydbok tar hun leseren eller lytteren med seg på en innsiktsfull og spennende reise for å utforske hvilken effekt Sovjetunionen har hatt i denne delen av verden, hvor regjeringene fremdeles eksperimenter med både demokrati og diktatur.

Gjennom Sovjetistan lydbok gratis besøker Fatland landsbyer i Kirgisistan hvor hun møter ofre fra den gamle tradisjonen kalt brudsnapping, hun besøker det store, øde og tomme området i Kasakhstan hvor Sovjetunionen testet kjernefysiske våpen og bomber, hun møter reke samlere ved de uttørkede delene av Aralsjøen, og hun blir også vitne til at en diktator faller fra sin maktposisjon.

I Sovjetistan reiser Fatland også inkognito gjennom Turkmenistan, et land som er avstengt for journalister. Hun møter utslitte menneskerettighets aktivister i Kasakhstan og overlevende fra Osh massakren i 2010. Videre møter hun på tyske tilflyttere som fant paradis på slettene i Kirgisistan for 200 år siden.

Sovjetistan lydbok viser oss hvordan eldgamle tradisjoner ikke egner seg til moderne produksjon av gass, og blir vitne til konflikter mellom den etnisk russiske delen av befolkningen, som er i mindretall, og resten av befolkningen, som prøver å etablere sin egen, uavhengige nasjon.

Om forfatteren: Erika Fatland

Erika Fatland er en norsk sosialantropolog og forfatter født 1983 i Haugesund. Hun er utdannet ved både Universitetet i Oslo og Københavns Universitetet, og har i tillegg tilbrakt deler av studietiden sin i Frankrike og Finland.

Som forfatter debuterte Fatland i 2009 med boken Foreldrekrigen, før hun senere har publisert en rekke andre bøker, som Englebyen, Året uten sommer og Vinterkrigen. Mest kjent er hun kanskje for sine bøker hvor hun fokuserer på reiseskildringer, som Sovjetistan og Grensen. Bøkene hennes har blitt oversatt til mer enn 20 språk, og har også vunnet flere priser, som Bokhandelens sakprosapris og Wessel prisen. Fatland har også blitt nominert til Brageprisen.

Lytt gratis