Skumringstimen Lydbok

4.6/5

Författare: Johan Theorin

Lydbok

Introduksjon

Skumringstimen er den prisvinnende debut boken til den anerkjente svenske forfatteren Johan Theorin, og også den første boken i det som er kjent som Ölandskvartetten. Boken dreier seg om en gammel forsvinningssak på den svenske øya Öland i Sverige.

For 20 år siden forsvant en liten gutt på Öland, og har aldri blitt sett igjen. Nå dukker spor etter den unge gutten plutselig opp igjen, og fortiden hjemsøker den savnede guttens mor i Skumringstimen lydbok. Hun bestemmer seg for å reise tilbake til Öland, for å prøve å komme til bunns i hva som foregår sammen med sin far.

Skumringstimen lydbok gratis skildrer sorg og savn, hvor leseren blir tatt med tilbake til fortiden, helt tilbake til andre verdenskrig, og handlingen strekker seg fra Öland til Karibia. Det viser seg nemlig at det ikke var første gangen en ung gutt har blitt meldt savnet på øya.

Handling: Skumringstimen

I Skumringstimen møter vi den seks år gamle Jens Davidsson, som bor på øya Öland utenfor den svenske kysten. En grå dag i september på 1970 tallet gikk den unge gutten ut av hagen sin, inn i tåken, og forsvinner i løse luften. En omfattende leteaksjon leter etter den lille gutten i flere uker, uten hell. 20 år har gått siden den skjebnesvangre dagen på Öland, og guttens mor, Julia, har for lengst flyttet bort fra øya.

En dag skjer det noe uventet, når Julias far Gerlof Davidsson, som også er bestefaren til Jens, mottar en pakke i posten, en slitt, gammel barnesko. Dette er den samme skoen Julia hjalp Jens til å ta på seg den dagen han forsvant. Gerlof ringer derfor til Julia, og ber henne komme hjem til Öland igjen i Skumringstimen lydbok. Sammen bestemmer de seg for å etterforske saken igjen på egenhånd.

Julia blir etterhvert klar over en mystisk link til en gammel draps sak som fant sted på Öland, hvor en ung, rik mann gikk amok og drepte flere mennesker før han rømte fra øya, og visstnok døde flere år før Jens ble født. Likevel påstår flere mennesker som bor på øya at de har sett denne mannen siden hans død i Skumringstimen lydbok gratis.

Hva som egentlig skjedde den dagen lille Jens forsvant i Skumringstimen, og hvem han eventuelt møtte på før han forsvant sporløst i løse luften, er noe Julia aldri har fått svar på. De nye sporene hun finner gir henne allikevel håp om at hun endelig vil klare å komme til bunns i hva som skjedde med sønnen sin i Skumringstimen lydbok.

Om forfatteren: Johan Theorin

Johan Theorin er en svensk forfatter og journalist født 1963. Han debuterte i 2007 med boken Skumringstimen, som ble belønnet med flere priser, og senere oversatt til mer enn 25 språk. Boken ble også produsert som film i 2013. Senere har Theorin også publisert bøkene Nattefokk, Blodleie, Sakta Psyko og Gravrøys, og har vunnet en rekke prestisjefylte priser for sitt bidrag til svensk litteratur.

Theorin tilbrakte mye tid på den svenske øya Öland, hvor hans mors familie har bodd og jobbet i flere generasjoner. Dette kommer ofte frem i Theorins litteratur, hvor han ofte henter inspirasjon fra denne delen av Sverige.

Lytt gratis