Skogsmatrosen Lydbok

4.7/5

Författare: Jon Michelet

Lydbok

Introduksjon

Skogsmatrosen er første bok i Jon Michelets En sjøens helt serie, som totalt består av seks verk, inkludert den siste boken som ble fullført rett før hans død i 2018. Serien tar for seg en gruppe med seilere kjent som krigsseilere under andre verdenskrig.

I denne første boken blir vi kjent med Halvor Skramstad, som skaffer seg jobb som lettmatros i starten av andre verdenskrig. Gjennom Skogsmatrosen lydbok får vi høre om hans reise rundt de syv hav i denne trøblete perioden av verdenshistorien.

Jobben som matros er mer utfordrende enn de fleste jobber en hvilken som helst dag, men når andre verdenskrig bryter ut for fullt, og Norge blir dratt inn i krigen, blir jobben både mer utfordrende og farlig. Skogsmatrosen lydbok gratis leses av Erich Kruse Nielsen.

Handling: Skogsmatrosen

Handlingen i Skogsmatrosen foregår i 1939. Tyskerne har foreløpig ikke okkupert Norge, som betyr at landet fremdeles er nøytrale i dette stadiet av krigen. Likevel har krigen startet i Europa og i internasjonalt farvann på sjøen. 18 år gamle Halvor Skramstad fra Rena, som befinner seg i en liten skogskommune, sikrer seg jobb som lettmatros på et skip.

Jobben på handelsskipet skaffer han seg uten å være klar over hva som skjer i resten av verden, og uten å være klar over de utfordringene han står overfor. Skipsvrak, tapet av kamerater, kjærlighet, sjalusi og lengsel er bare noen av tingene han vil møte på i jobben som matros i Skogsmatrosen lydbok.

Halvor begir seg ut på en reise gjennom krigen på et skip etter det andre, mens byrden stadig blir tyngre på den unge matrosens skuldre. Han får etterhvert kallenavnet Skogsmatrosen av sine kolleger og kamerater. I løpet av hans første år på sjøen blir han det som er kjent som en krigsseiler, sammen med resten av mannskapet i Skogsmatrosen lydbok gratis.

Dette er første verket i serien En sjøens helt, hvor vi får innsikt i hvordan det var å jobbe på en båt i forkanten og under andre verdenskrig gjennom Halvor Skramstads øyne. Boken er en type historisk fiksjon, der Michelet bruker egen erfaring fra sin tid på havet som seiler, blandet med historiske hendelser fra andre verdenskrig. Skogsmatros lydbok tar lytteren med på en unik, utfordrende og farlig reise som et stort antall unge nordmenn var del av i løpet av krigen.

Om forfatteren: Jon Michelet

Jon Michelet var en norsk forfatter født i Moss som levde fra 1944 til 2018. Han hadde erfaring innen flere ulike jobber og industrier, inkludert som seiler og havnearbeider, som ofte blir referert i hans litterære verk, som for eksempel i Skogsmatrosen.

Michelet er kjent for sine bidrag innen kriminalromaner, som spaltist for ulike aviser, sports journalisme i tillegg til barnebøker. Han er kanskje best kjent for sin bok Orions Belte som ble publisert, og senere ble produsert som film. Han var også redaktør for Klassekampen i flere år.

Han var første forfatter som noen gang vant den prestisjefylte Riverton prisen mer enn en gang, en pris som blir delt ut til beste norske kriminalroman hvert år.

Lytt gratis