Sjur Gabriel Lydbok

4/5

Författare: Amalie Skram

Lydbok

Introduksjon

Sjur Gabriel er første bok i Amalie Skrams mest kjente verk Hellemyrsfolket, hvor vi blir kjent med de som bor på Hellemyr over flere generasjoner. Det er regnet som et av de mest betydningsfulle litterære verk i Norgeshistorien, og av de fleste ansett som det mest naturalistiske i Norge noen gang.

I Sjur Gabriel lydbok blir vi introdusert til den lille bygda Hellemyren på Vestlandet. I denne bygda langs kysten bor Sjur Gabriel og hans kone Oline sammen med barna sine. Dette er første generasjon av denne familien, og Hellemyr, vi blir kjent med. Senere blir vi kjent med Sjur Gabriels barnebarn.

Denne klassikeren, skrevet av en av verdens første feminister, er også tilgjengelig som Sjur Gabriel lydbok gratis.

Handling: Sjur Gabriel

I Sjur Gabriel blir vi altså kjent med en liten familie som bor i Hellemyr. Hellemyr er en liten bygd langs kysten, i det som i dag er Eidsvåg eller Ytre Sandviken i nærheten av nåtidens Bergen. Sjur Gabriel bor sammen med sin kone Oline og barn i denne bygda. De har ikke mye penger, og er fattige i det som var en veldig annerledes hverdag i Norge på slutten av 1820 tallet.

Gjennom denne første boken i Hellemyrsfolket får vi innsikt i hvordan hverdagen til en normal familie var på denne tiden. Likestilling var fraværende, noe man får sett gjennom Olines øyne, særlig da de reiser til byen. Dette var en tid før Norge var et rikt land, og det illustreres også gjennom helsevesenet. Familier måtte ofte velge mellom behandling og mat, som ofte betydde å velge mellom en persons helse og liv og resten, i Sjur Gabriel lydbok.

Hverdagen på Hellemyr er tøff, og livet er veldig hardt. Det er ikke bare Sjur Gabriel og hans familie som sliter, noe man blir vitne til. Sjur er bonde, og gjør det han kan for å ta seg av familien, og for å forsørge for dem i Sjur Gabriel lydbok gratis. På samme tid som han jobber hardt for få ting til å gå rundt, er Oline opptatt med andre ting.

Oline liker godt å drikke, og sniker seg ofte bort i jakten på alkohol og brennevin. Det kommer særlig tydelig frem når de er i byen i Sjur Gabriel lydbok. Etterhvert forverres familiens situasjon, og også Sjur drukner sorgene sine.

Om forfatteren: Amalie Skram

Amalie Skram var en norsk forfatter som levde fra 1846 til 1950. Hun er en av norgeshistoriens mest betydningsfulle og innflytelsesrike forfattere noen gang. Hun er særlig kjent for sitt litterære bidrag til det moderne gjennombruddet.

Skram er kjent som en av de første feministene i både Norge og ellers i verden. Hennes bøker fokuserte hovedsakelig på kvinner og deres liv, status og ellers sosiale forhold i hverdagen da hun levde. Ting som likestilling, med fokus på kvinne undertrykkelse var svært sentrale temaer i hennes bøker. 

Amalie Skram er mest kjent for hennes litterære verk Hellemyrsfolket, som består av fire bind, inkludert Sjur Gabriel. Hun publiserte i løpet av sitt liv omtrent 20 ulike verk. To av hennes bøker har blitt filmatisert, og Amalie Skram prisen har blitt delt ut årlig siden 1994.

Lytt gratis