Shuggie Bain Lydbok

4.1/5

Författare: Douglas Stuart

Lydbok

Introduksjon

Shuggie Bain er Douglas Stuarts første bok. Den tar for seg barndommen og livet til unge Hugh ‘Shuggie’ Bain, som vokser opp i Glasgow på 1980 tallet. Bakteppet for historien er Margaret Thatcher, også kjent som Jernkvinnen, og de direkte konsekvensene hennes politikk har på vanlige folk i Glasgow.

Forlatt av faren i tidlig alder, tar Shuggie på seg rollen med å ta seg av sin egen mor Agnes, som sliter med avhengighet og alkoholmisbruk. I Shuggie Bain lydbok er altså rollene omvendt, da Shuggie til enhver tid gjør sitt beste for å hjelpe sin egen mor.

Shuggie Bain lydbok gratis forteller den hjerteskjærende historien om en ung gutt som sliter med å finne seg selv i en vanskelig oppvekst, i en vanskelig periode i skotsk historie.

Handling: Shuggie Bain

I Shuggie Bain blir man kjent med en ung gutt som vokser opp i en vanskelig situasjon i Glasgow, både for familien og for hele byen og landet. Margaret Thatchers politikk har ført til at flere menn og gutter står uten jobb. I tillegg er Glasgow på vei inn i en mørk periode i byens historie, preget av narkotika og stoffmisbruk.

I Shuggie Bain lydbok forlater faren familien da Shuggie og hans to brødre er unge, og overlater jobben med å oppdra guttene til Agnes, som er guttenes mor. Hun sliter med avhengighet og alkoholmisbruk, og bruker mer penger enn de får i bidrags støtte til å vedlikeholde fasaden og imaget sitt. I stedet for å sørge for at familien har nok mat på bordet, bruker Agnes penger på sminke, hår og mote, for å fremstå som Glasgows versjon av Elizabeth Taylor.

I tillegg til alt som foregår i hjemmet sliter Shuggie også på skolen, der han blir mobbet for å være for feminin, og fortalt at han må manne opp. Shuggie Bain lydbok forteller historien om en ung gutt som prøver så godt det lar seg gjøre å bli kjent med sin egen seksualitet, og akseptere hvordan det vil påvirke livet hans.

Til tross for den gjensidige kjærligheten som helt klart finnes mellom Shuggie Bain og Agnes er det ikke lett for en liten gutt å vokse opp i fattigdom, i en by som i større grad preges av stoffmisbruk og andre sosiale problemer. Shuggie Bain lydbok gratis gir deg et innblikk i hvordan det var å vokse opp i en vanskelig familie i Glasgow på denne tiden.

Om forfatteren: Douglas Stuart

Douglas Stuart er en skotsk amerikansk forfatter født i 1976. Han har en Bachelor innen tekstiler fra Scottish College of Textiles, og en Masters fra Royal College of Art i London. Stuart har jobbet innen mote i flere år, som motedesigner for flere av verdens best kjente motehus. Han begynte karrieren som forfatter i kombinasjon med fulltidsjobb i de ulike motehusene.

Shuggie Bain er Douglas Stuarts første bok, og ble utgitt i 2020. Boken vant 2020 Booker Prize, American Academy of Arts and Letters: Sue Kaufman Prize for First Fiction, British Book Awards: Overall Book of the Year, British Book Awards: Debut Book of the Year, Independent Publisher Book Awards: Europe Best Regional Fiction, Waterstones Scottish Book of the Year.

Født inn i fattigdom i Glasgow, med en far som forlot familien hans tidlig, var det Stuarts mor som hadde jobben med å oppdra ham og brødrene. Hun slet med avhengighet og alkoholmisbruk, og døde i når han var 16.

Lytt gratis