Sapiens Lydbok

4.6/5

Författare: Yuval Noah Harari

Lydbok

Introduksjon

Sapiens, En innføring i menneskehetens historie, gjør nettopp dette, og gir leseren en innføring i hva som har gjort dagens samfunn og menneske til hva det er i dag. Sapiens lydbok gratis tar deg med på en reise gjennom 70 000 år, hvor man ser hvordan homo sapiens gikk fra å være en av 6 ulike arter til å ta over verden.

Hvordan var det mulig for nettopp vår art å overleve, men ikke de andre 5? Dette er et sentralt spørsmål, som blir forklart. Resten av Sapiens lydbok fokuserer på hvordan homo sapiens, eller oss, har utviklet oss gjennom årene. Harari kommer med forklaringer på flere ting som hjelper å forstå hvordan det er mulig å leve i et funksjonelt samfunn, med og uten grenser over hele verden.

Handling: Sapiens

Sapiens tar deg med 100 000 år tilbake i tid, da det var 6 forskjellige arter mennesker på jorden. Etterhvert ble dette redusert til en art, homo sapiens, som er dagens menneske. Harari tar deg med på en reise som starter for 70 000 år siden, hvor man får innsikt i hvordan dagens samfunn og menneske har utviklet seg til hva det er i dag over årene.

Flere ting som folk flest sannsynligvis ikke tenker på blir analysert og forklart i Sapiens lydbok. Hvordan har det seg, for eksempel, at penger ble akseptert i samfunnet? Hvordan var det mulig for mennesker, som dyr, å komme sammen til å tro på ting som lover, regler og religion? Alle disse konseptene har mer til felles enn man skulle tro, og også en veldig enkel forklaring.

De mest grunnleggende verdiene som driver samfunnet vårt fremover, konstant i utvikling, kommer under lupen i Sapiens lydbok gratis. Hva som skiller oss fra andre dyr, og andre menneskearter blir forklart, for å gi leseren bedre forståelse av hva som har ført oss til hvor vi er i dag.

Sapiens tar hovedsakelig for seg den kognitive revolusjonen som har foregått blant mennesker, og har ført til utvikling av språk og et mer strukturert samfunn. Hvilke endringer som har hatt størst innvirkning på mennesket generelt sett, og hvilke feiltrinn vi eventuelt har tatt blir satt under lupen.

I tillegg til å se på reisen som har brakt oss hit, utforsker Sapiens lydbok også hva fremtiden muligens ser ut som for homo sapiens som art, og gir deg en visjon av fremtiden du kanskje ikke selv har vurdert før. Boken utfordrer hvordan man vurderer menneskehetens historie, og videre reise inn i fremtiden, på en grundig, tankevekkende måte.

Om forfatteren: Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari er en israelsk forfatter født 1976. Han fikk sin doktorgrad fra Oxford University i 2002, og jobber i dag som professor ved universitetet i Jerusalem. Han har over årene spesialisert seg i verdenshistorie, middelalder historie og militær historie.

Harari har vunnet flere priser for sine bøker, inkludert Polonsky Prisen to ganger. I tillegg til å være forfatter er Harari sterkt engasjert i filantropi, og driver sammen med sin ektemann Sapienship som jobber med sosial innvirkning. De donerte nylig $ 1 million dollar til WHO, for å hjelpe dem gjennom COVID-19 pandemien.

Han er mest kjent for sine bøker om menneskets biologiske utvikling, som Sapiens, og hvordan menneskeheten har utviklet seg i takt med evolusjonen. I tillegg til å skrive om menneskehetens historiske utvikling har han også skrevet om hva fremtiden potensielt kan se ut for mennesker generelt sett, og hva vi kan lære av historien.

Lytt gratis