Raija Lydbok

4.3/5

Författare: Bente Pedersen

Lydbok

Introduksjon

Raija er en historisk serie fra den norske forfatteren Bente Pedersen, som totalt består av hele 40 bøker. I serien møter vi en ung jente som nylig har flyttet fra Finland til Norge, hvor hun blir introdusert til Nordkalottens folk.

Handlingen i Raija lydbok er lagt til 1700 tallet, hvor vi blir bedre kjent med livet i Norge på denne tiden, både på godt og vondt, gjennom øynene til den unge jenta. Denne tidsepoken var svært utfordrende for flere mennesker i Norge, særlig de som var etnisk forskjellige, og kvinner.

I Raija lydbok gratis blir vi vitne til at den unge jenta trosser de forventningene som er knyttet til henne som kvinne, og hun må ofte komme seg igjennom ulike utfordringer hun møter på i hverdagen.

Raija: Handling

Raija er en ung jente fra Finland, som bor sammen med familien sin i Tornedalen. Hun lever i en utfordrende tid på 1700 tallet i Finland, som på denne tiden var preget av krig og fattigdom. Dette fører etterhvert til at hennes familie bestemmer seg for å selge henne for å kunne forsørge resten av familien, som selvsagt er tøft for en ung kvinne. Samene hun blir solgt til tar henne så med seg til Norge.

Etter å ha krysset grensen til Norge blir Raja møtt av den særegne kulturen som eksisterte i Nordkalotten på denne tiden, som var litt annerledes enn det hun var kjent med. Som en ung kvinne på 1700 tallet har hun et veldig forskjellig utgangspunkt for livet sitt, siden det på denne tiden var en svært mannsdominert kultur blant det norske samfunnet, som vi hører i Raija lydbok.

Videre i Raija lydbok gratis blir vi vitne til at hun sliter med å tilpasse seg de forventningene som knyttes til henne som en ung kvinne på denne tiden, og hun blir etterhvert veldig opprørsk. Å motsette seg et mannsdominert samfunn på denne tiden var veldig utfordrende, som vi blir vitne til i denne historien.

Historien om Raija gir leseren innsikt i et Norge som er veldig ulikt det som eksiterer i dag, preget av fattigdom, undertrykkelse og sult blant befolkningen. Gjennom Raija lydbok blir vi vitne til hvordan hun utfordrer de forventingene samfunnet har til unge kvinner på denne tiden, og ofte blir satt på store prøvelser.

Om forfatteren: Bente Pedersen

Bente Pedersen er en norsk forfatter født 1961. Som forfatter har hun publisert bøker både for Bladkompaniet, Gyldendal og Schibsted, etter sin debut tilbake i 1986. Pedersen er stammer fra Storfjord, hvor hun bodde gjennom barndommen, før hun senere bosatte seg i en annen del av landet.

Pedersen er forfatteren bak en rekke historiske serier, noen av disse inkluderer serien om Raija, Rosa, Sara Liljene og Huset. Noen av disse seriene består av flere titalls bøker, som betyr at Pedersen er en svært produktiv forfatter. I tillegg til å ha publisert flere serier har hun også publisert en rekke frittstående bøker, som Mannen som fløy, Vi står han av og Best uten ball.

Lytt gratis