Okkupert Lydbok

4.7/5

Författare: Bjørn Are Godøy

Lydbok

Introduksjon

Okkupert er en bok fra forfatter Bjørn Are Godøy som tar for seg den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Hvordan var egentlig livet i Norge fra 1940 til 1945 for folk flest?

Til tross for at andre verdenskrig er vel dokumentert, avdekkes det stadig ny informasjon fra denne tiden, både på godt og vondt, som vi hører i Okkupert lydbok. Det var faktisk et stort antall nordmenn som bistod tyskerne gjennom krigen, hvorfor de gjorde dette blir mer klart i løpet av boken.

Gjennom Okkupert lydbok gratis får leseren eller lytteren bedre forståelse og innsikt i hva som faktisk skjedde i Norge under andre verdenskrig.

Handling: Okkupert

Norge ble fra under andre verdenskrig Okkupert av Tyskland, noe de aller fleste vil være klar over. Det aller fleste vil også være klar over at ikke alle nordmenn var helter, noe Vidkun Quisling og meningen hans navn i dag har over hele verden er et godt eksempel på. Ofte blir denne delen av historien romantisert, hvor norske krigshelter og deres aktiviteter får mest fokus. Likevel var livet for folk flest ganske vanlig gjennom hele denne perioden i Norge.

Hvordan var det egentlig å leve i Norge under andre verdenskrig? I Okkupert lydbok hører vi at livet allerede var tøft før krigen brøt ut, og at stadig flere mennesker slet med økonomien og var arbeidsløse. Når tyskerne kom til Norge tok de med seg mye arbeid, siden Hitler hadde store planer for Norge, og mye arbeid å tilby lokalbefolkningen, sammen med svært gode lønninger. Det var derfor veldig normalt å jobbe for og sammen med tyskerne.

I Okkupert lydbok gratis hører vi både fra dagbøker, brev og andre kilder fra denne tiden, hvor de beskriver hvordan hverdagen utløp seg. De første årene tyskerne var i landet var forholdet mellom nordmenn og tyskere stort sett godt, og de kom godt overens. Likevel var det stadig uro, og spill i kulissene, som vi også hører om. Livet var utfordrende på denne tiden, med eller uten krig, som vi hører i boken.

Senere skildrer forfatteren også når de tyske soldatene ble mer ekstreme, eksempelvis ved å henrette sovjetiske krigsfanger, som vi hører i Okkupert. De fleste nordmenn er kanskje ikke klar over at hele 100 000 sovjetiske fanger ble sendt til Norge av Hitler, og at nesten halvparten døde i Norge under grusomme forhold, som også belyses i Okkupert lydbok.

Om forfatteren: Bjørn Are Godøy

Bjørn Are Godøy stammer fra Ålesund, og er kjent som forfatter, manusforfatter og historiker født 1969. Han er utdannet innen film i USA, og har senere også studert historie i Norge. Han har i løpet av karrieren jobbet for TV2 hvor han har vært sterkt involvert i produksjon av tv serier, og har også vært delaktig i flere norsk produserte filmer i tillegg til tv serien om Thor Heyerdahl.

Som forfatter debuterte Godøy i 2010 med det historiske verket Solskinn og død. Etter detter har Godøy også publisert bøkene Ti tusen skygger, Dobbeltspill og Okkupert. Han har blitt nominert til en flere priser for sine bøker, inkludert Brageprisen.

Lytt gratis