Mengele zoo Lydbok

3.2/5

Författare: Gert Nygårdshaug

Lydbok

Introduksjon

Mengele zoo er første bok i serien om Mino, hvor vi følger en fattig gutt på 6 år født i en landsby midt i regnskogen i Latin-Amerika. Faren jobber som sommerfuglfanger, og lærer bort denne kunsten til sin sønn Mino.

Etterhvert rammer en katastrofe landsbyen, og Mino er den eneste som kommer seg uskadd bort. I Mengele zoo lydbok tar Minos liv tar en drastisk endring som et resultat av dette, og vi følger hans reise fra en liten, uskyldig gutt, til ettersøkt terrorist.

Mengele zoo lydbok gratis leses av Helge Winther-Larsen, hvor man blir vitne til den etterhvert beryktede sommerfugl ligaen Mariposa-bevegelsen, ledet av Mino. Hvordan Mino ble en ettersøkt terrorist, og reisen som formet ham til å rettferdiggjøre hans handlinger, får man vite i denne første av fem bøker om Mino.

Handling: Mengele zoo

I Mengele zoo blir vi kjent med Mino og hans landsby i den Latinamerikanske regnskogen. Hverdagen hans består i å henge med venner og familie, og faren hans trener ham opp til å en dag bli en sommerfuglfanger som han selv. Selv om landsbyen er fattig lever de alle et godt, lykkelig liv sammen der.

Ved første øyekast ser alt ut til å stå bra til i landsbyen vi blir kjent med i Mengele zoo lydbok. Likevel ser man fort at det foregår mer skumle ting utenfor Minos hjem. Armeros, eller soldater, dreper alle de treffer ved første møte. De har tidligere voldtatt Minos mor, som har ført til at hun ikke lenger snakker. Alle hater disse soldatene, selv om de sjelden treffer på dem.

En dag skjer det utenkelige, og en katastrofe inntreffer Minos landsby, og det er bare så vidt han kommer seg unna med livet i behold når soldatene kommer. Etterhvert treffer han en godhjertet sjel som tar seg av Mino, og sørger for at han etterhvert får seg en utdannelse i løpet av oppveksten.

Etter alt Mino har opplevd i livet, all volden og smerten han har opplevd, bestemmer han seg for å gjøre noe med det. Han starter Mariposa-bevegelsen, for å konfrontere de han holder ansvarlig for å ødelegge jorden, og blir dermed en terrorist sett med andres øyne.

Mengele zoo lydbok tar for seg flere temaer knyttet til miljøvern og imperialisme, og også hvordan en terrorist rettferdiggjør handlinger. Det er vanskelig å ikke være enig i Minos tanker og mål, men rettferdiggjør det handlingene hans? I Mengele zoo får man innblikk i hvordan verdens mest ettersøkte terrorist tenker gjennom hans egne øyne.

Mengele zoo lydbok gratis ble skrevet i 1989, men de temaene den tar for seg er like, om ikke mer, aktuelle i dag som når den først ble utgitt.

Om forfatteren: Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug er en norsk forfatter født 1946 i Tynset. Han har skrevet dikt, barnebøker og romaner, og er særlig kjent for sine bøker om Fredric Drum, i tillegg til Mino serien.

Han ble i 1996 tildelt Cappelen prisen for fremragende litterær innsats, og ble også tildelt Folkets favoritt som Tidenes beste norske bok for Mengele zoo i 2007 av en folkejury. Filmrettighetene til flere av hans bøker har blitt solgt til utlandet.

Han benytter egne erfaringer, interesse og kunnskap rundt reise, arkeologi, eldre kulturer, fluefiske, vin og gastronomi i flere av bøkene sine. Særlig hans personlige forhold til Sør Amerika kommer frem i flere av hans bøker. Han er svært kritisk til religion og USA, som kommer frem i flere av hans bøker og i personlige uttalelser.

Lytt gratis