Lena fra Tysfjord Lydbok

3.9/5

Författare: Anne-Britt Harsem

Lydbok

Introduksjon

Boken Lena fra Tysfjord er andre bok i en planlagt trilogi om overgrepssaken i Tysfjord som sendte sjokkbølger gjennom hele landet da flere ofre stod frem i VG i 2016 og fortalte sine historier. Det har blitt avdekket over 150 overgrepssaker i den lille kommunen Tysfjord, som bare har rundt 2000 innbyggere.

Første bok i serien, Den mørke hemmeligheten, fortalte Anne-Britt Harsem historien til ‘Liv’. I oppfølgeren, Lena fra Tysfjord lydbok, hører vi fra en annen kvinne. Denne gangen er det ‘Lena’, som er moren til ‘Liv’. Gjennom historien får vi bedre innsikt i hva som faktisk har foregått i denne nordnorske kommunen i flere generasjoner.

Lena fra Tysfjord lydbok gratis leses av Kikki Stormo.

Handling: Lena fra Tysfjord

I Lena fra Tysfjord blir vi kjent med ‘Lena’. Det er ikke hennes ekte navn, på samme måte som ‘Liv’ fra Den mørke hemmeligheten har et annet navn i virkeligheten. De som har lest den første boken om overgrepssaken fra Tysfjord er kjent med hva som skjedde med ‘Liv’. I oppfølgeren får vi høre historien om Tysfjord fra hennes mor, ‘Lena’.

Det som skjedde i Tysfjord er en av Norges historiens største overgrepsskandaler, med over 150 overgrepssaker. Det faktiske tallet er sannsynligvis mye høyere. Hvordan var det mulig at dette skjedde i en såpass liten kommune, med bare 2000 innbyggere? Der alle faktisk kjenner alle? Dette er noen av spørsmålene som blir belyst i Lena fra Tysfjord lydbok.

Det har senere kommet frem at ‘alle’ visste hva som skjedde, men likevel dekkes over av samfunnet. Alle ofrene er lulesamer, noe som er en av hovedgrunnene til at dette har foregått i flere generasjoner. I Lena fra Tysfjord lydbok gratis går Anne-Britt Harsem tilbake to og en halv generasjon, i jakten på svar.

Gjennom Lena fra Tysfjord blir leseren tatt med tilbake i tid, når Tysfjord var en svært fattig kommune i Norge rett etter andre verdenskrig. Hvordan samebefolkningen har blitt behandlet i Norge over årene er ingen hemmelighet, med fornorskningspolitikk sentralt i hvordan de har blitt behandlet. Rasisme og et generelt hat i samfunnet mot samer har ført til at de har blitt undertrykt i flere generasjoner.

Det er i denne tiden overgrepene har foregått, som ikke er veldig lenge siden. Lena fra Tysfjord lydbok forteller hvordan livet til ‘Lena’ var gjennom dette, og hva som førte til at også hun tok dårlige valg i livet.

Om forfatteren: Anne-Britt Harsem

Anne-Britt Harsem er en norsk forfatter født 1961. Hun har i løpet av sin litterære karriere publisert 13 bøker, inkludert Lena fra Tysfjord.

Hun er kjent for å skrive om hendelser og personer knyttet til hendelser i norsk historie. Eksempler på dette er boken Naboene: 22. juli og tiden etter, Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, I et hus i Alvdal og Mammas svik. Disse bøkene handler alle om mørke dager og hendelser fra norsk historie, som overgrepssaker og 22. juli.

Anne-Britt Harsem startet Harsem Kunstforlag i 2006, hvor hun publiserte sine første bøker før hun etter hvert gikk over til et annet forlag. Flere av hennes bøker er også oversatt til andre språk. Harsem er også medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i tillegg til Norsk Forfattersentrum.

Lytt gratis