Leksikon om lys og mørke Lydbok

4.4/5

Författare: Simon Stranger

Lydbok

Introduksjon

70 år etter henrettelsen av det som ble regnet som norges verste nazist, Henry Rinnan, utgir Simon Stranger dokumentarromanen Leksikon om lys og mørke. Nå kan du lytte til Leksikon om lys og mørke lydbok gratis

Leksikon om lys og mørke lydbok, handler om hans egen jødiske svigerfamilie, som flyttet inn i den beryktede Rinnans bandekloster. Hvorfor valgte familien å flytte inn i huset som ble sett på som selve symbolet på ondskap?

Og, hva er det som får en fattig skomakersønn fra Levanger, til å bli en ondskapsfull landsforræder, og Heinrich Himmlers kanskje mest nyttige kontakt i hele Nord-Europa. Nå kan du høre Leksikon om lys og mørke gratis. En gripende historie om menneskets vakreste og vondeste sider.

Leksikon om lys og mørke: Handling

Leksikon om lys og mørke lydbok, er en dokumentarroman basert på Simon Strangers jødiske svigerfamilie, som flyttet inn i hovedkvarteret til Gestapo-agenten Henry Rinnan. Romanen ble kritikerrost med flere terningkast seks, og omtalt som en av de beste romanene om arrestasjonen av norske jøder under krigen.

Da forfatteren fikk vite, at familien til konen hadde bodd i det beryktede huset, begynte han å grave i historien til den jødiske Komissar-familien. Konens oldefar, Hirsch Komissar, drev en klesbutikk i Trondheim, men endte opp i fangeleiren på Falstad, der han ble henrettet.

I boken har forfatteren også gjennom flere fortellinger, satt søkelys på Henry Rinnan, en av de mest ondskapsfulle og grusomme skikkelsene i norsk krigshistorie. Det var i det beryktede hovedkvarteret hans “bandeklosteret” i Trondheim, at de fleste av overgrepene fant sted.

I huset fantes det også en torturkjeller, og det er fra denne noen av bokens sterkeste scener finner sted. Det er vel ikke det minste rart at Simon Strangers trang til å grave i historien, vekkes av det faktum at Hirsch Kommisars sønn og familien hans, flyttet inn i nettopp dette huset. Noe som senere skal vise seg å få uante konsekvenser.

Det er jo ikke så rart at det blir en roman av det. Familien, som så vidt overlevde Holocaust, flytter inn i huset som er selve symbolet på ondskap i Norge. I et hus der flere hundre ble torturert og over 80 ble drept, bare få år tidligere. Boken handler også like mye om kjærlighet og samhold, og om hvordan man kommer seg videre. Simon Stranger har selv sagt: Selv om dette i stor grad er et leksikon om mørke, så er det også et leksikon om lys. Om kjærlighet, tilhørighet og tilgivelse – de gode tingene. Nå kan du høre Leksikon om lys og mørke lydbok gratis.

Om forfatteren: Simon Stranger

Simon Stranger er en norsk forfatter fra Oslo. Han har tatt forfatterstudiet i Bø og studert filosofi ved Universitetet i Oslo. Simon debuterte i 2003 med romanen “​Den veven av hendelser vi kaller verden.

Per 2021 har han utgitt 12 bøker, hvorav den siste er romanen 304 dager. For boken Gjengangeren, en barnebok som handler om at Henrik Ibsen-statuen blir levende, mottok han Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris 2006.

Han har skrevet barnebøker og utgitt en trilogi for ungdom, som handler om opplevelsene til tenåringjenten Emilie, med fattigdom- og flyktningeproblemer. Triologien ble solgt og oversatt i flere land.

For hans kanskje best kjente dokumentariske roman, Leksikon om lys og mørke, fikk han Bokhandlerprisen 2018. Boken handler om hans egen jødiske svigerfamilie, som flytter inn i bandeklosteret til landssvikeren Henry Rinnan.

Lytt gratis