Kristin Lavransdatter Lydbok

4.3/5

Författare: Sigrid Undset

Lydbok

Introduksjon

Kristin Lavransdatter lydbok trilogien er en av verdens mest kjente og leste litterære verk. Sigrid Undset ble i 1928 tildelt Nobelprisen i litteratur hovedsakelig for denne trilogien.

Kristin Lavransdatter lydbok gratis trilogien er veldig historisk nøyaktige, ned til den minste detalj. Ting som hva som ble spist på denne tiden, hvordan gårdsbruk ble driftet, religion og andre skikker generelt sett ble alle undersøkt nøye av forfatteren. Professorer som spesialiserer seg på denne epoken har funnet få feil ved Undsets beskrivelser av det norske samfunnet på denne tiden.

I bøkene blir vi kjent med en svært egenrådig ung kvinne, Kristin Lavransdatter. Gjennom bøkene blir vi vitne til hele Kristins liv, fra oppvekst til død. Hun endrer seg gjennom bøkene, og tar livsvalg som var vanskelige for unge kvinner å ta på denne tiden, og er til enhver tid en svært fengslende karakter.

Handling: Kristin Lavransdatter

I Kristin Lavransdatter møter vi en ung Kristin, og blir med henne gjennom hele hennes liv i Norge i middelalderen. I Kristin Lavransdatter lydbok gratis får vi innsikt i Kristins barndom, og hennes nære forhold til hennes far, som hun har et svært godt forhold til. Etterhvert ble Kristin lovet bort til en annen mann, valgt av foreldrene. Dette var greit til hun flyttet bort på klosterskole, og etterhvert forelsket seg i en annen mann, Erlend.

Erlend redder Kristin fra røvere, og de to blir forelsket i Kristin Lavransdatter lydbok. Til tross for Erlends frynsete rykte er Kristin fast bestemt på være sammen med ham, noe foreldrene hennes ikke er fornøyde med, og fører til konflikt mellom dem. De gifter seg etterhvert, selv om Kristin har skyldfølelse overfor foreldrene sine og Gud. Det viser seg også etterhvert at kjærligheten mellom hun og Erlend ikke var så sterk som hun først trodde.

I Kristin Lavransdatter lydbok får vi høre at hennes liv med Erlend er ikke slik hun hadde forestilt seg, til tross for deres syv barn. Hun er mor og husfrue på gården, og har det travelt. Hun er også redd sønnene skal bli som Erlend, noe som skremmer henne. Forholdet deres blir bare verre og verre, før Kristin en dag konfronterer og forteller Erlend hva hun egentlig mener om Erlend og hans oppførsel.

Ting bedrer seg mellom de to en liten stund, før Erlends død. Kristin Lavransdatter blir etterhvert leksøster i et kloster, og hun føler at hun endelig er tilfreds med livet sitt. En dag kommer svartedauden til Norge, og Kristin gjør det hun kan for å hjelpe de som trenger hjelp. Hun prøver også å gjøre opp for gamle synder gjennom dette veldedighetsarbeidet.

Om forfatteren: Sigrid Undset

Sigrid Undset var en norsk forfatter som levde fra 1882 til 1949. Hun ble født i Danmark, men vokste opp i Kristiania. Undset skrev til sammen 33 ulike bøker i sitt liv. Undset er en av Norges mest anerkjente forfattere gjennom tidene, og er mest kjent for sin trilogi om Kristin Lavransdatter.

Hun ble i 1928 tildelt Nobelprisen i litteratur, hovedsakelig for sine historiske romaner om Kristin Lavransdatter: Kransen, Husfrue og Korset. Mesteparten av pengene hun ble tildelt for prisen donerte hun bort til veldedige organisasjoner.

Hun er også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og senere forfremmet og tildelt storkrosset av St. Olavs Orden. Hun var bare den andre kvinnen som ble tildelt denne æren i Norge. Hun er også utnevnt til ridder av Den islandske falkeorden, og har mottatt utmerkelsen Æreskorset Pro Ecclesia et Pontifice av paven.

Lytt gratis