Karius og Baktus Lydbok

4/5

Författare: Thorbjørn Egner

Lydbok

Introduksjon

Karius og Baktus er en norsk barnebok som ble utgitt i 1949. Boken er illustrert og skrevet av forfatter Thorbjørn Egner. Karius og Baktus er en norsk klassiker som de aller fleste har hørt om. Boka ble veldig fort populær rundt om i Norge og har også blitt oversatt til flere språk. Nå kan du også høre på Karius og Baktus lydbok.

I 1955 kom det en filmatisert versjon av Karius og Baktus som ble regissert av Ivo Caprino. Denne kortfilmen på 15 minutter tok helt av og ble en av de mest sette dukketeater filmene i Norge noensinne. Boken handler om tannhelse og mange mener at Thorbjørn Egner har klart å påvirke holdninger til tannhelse og tannpuss i en positiv retning etter 1950.

Navnene Karius og Baktus kommer av “kariesbakterier” som er bakteriene som forårsaker hull i tennene. Dermed ble det Karius (karies) og Baktus (bakterier). Lytt til Karius og Baktus lydbok gratis nå.

Karius og Baktus: Handling

Karius og Baktus handler om de to små tanntrollene som lever i tennene til Jens. Her borer de hull i tennene hans og nyter alle søtsakene Jens spiser. Når Jens spiser loff med sirup på, er det to veldig glade tanntroll som hakker i veg på tennene hans.

Videre i boken så blir Jens fortalt at han må begynne å pusse tennene sine, siden han har fått så mange hull. Dette fører til at Karius og Baktus får et veldig ubehagelig møte med tannbørsten. Tannbørsten pusser bort alt det Karius og Baktus har jobbet med og bygd i tennene til Jens. Dette ender med at tanntrollene blir skylt vekk fra tennene og havner i en flåte på det åpne hav.

Boka inneholder mange klassiske og velkjente replikker som “Ikke gjør som morra di sier, Jens” og “loff med sirup på”. Den er veldig underholdene og det anbefales å høre på Karius og Baktus lydbok. Man kan spille av lydboken for barna, eller så kan man lytte selv for å kjenne på følelsen av nostalgi. Nå kan du lytte til Karius og Baktus lydbok gratis.

De aller fleste voksne i Norge har nok enten lest eller sett på Karius og Baktus en eller annen gang i livet. Om ikke det, så har man i det minste hørt om de. Har du verken lest eller sett det kan du benytte sjansen nå til å lytte på Karius og Baktus lydbok gratis.

Om forfatteren: Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner er trolig en av den mest kjente norske forfatteren gjennom tidene. Han har utgitt de mest kjente barnebøkene i Norge noensinne, som Hakkebakkeskogen, Kardemomme by og Karius og Baktus. I tillegg til forfatter var han både illustratør, billedkunstner, visedikter, komponist, reklametegner og lesebok redaktør.

Han var født og oppvokst i Oslo og døde også i Oslo 78 år gammel, i 1990. Egner har utgitt flere titalls bøker, viser, sanger og tekster. Han har for det meste utgitt barnebøker, men har også utgitt noen bøker for voksne. På grunn av den store påvirkelsen til en god tannhelse, mottok han flere priser fra tannlege organisasjoner for barneboken Karius og Baktus.

Lytt gratis