Hobbiten Lydbok

4.7/5

Författare: J.R.R. Tolkien

Lydbok

Introduksjon

Hobbiten er en av historiens mest solgte og leste bøker, og har solgt over 100 millioner eksemplar. Boken har inspirert så å si alt som har blitt publisert innen fantasi sjangeren, og er en av de viktigste bøkene innen litteratur. Hobbiten lydbok gratis ble skrevet til Tolkiens egne barn, og er derfor egnet til både barn og voksne, og er grunnlaget for hele Ringenes Herre serien som kom senere.

I Hobbiten lydbok blir vi kjent med Bilbo Lommelun, som er en hobbit. Bilbo bor i et hull i jorden, ikke et slikt hull i jorden du sannsynligvis ser for deg, mørkt, kaldt og bløtt, men et varmt, lunt og koselig hull. Han er veldig hjemmekjær, og har absolutt ingen interesse i å dra ut på noen som helst eventyr, før han en dag blir lurt til å delta på et svært stort eventyr.

Handling: Hobbiten

I Hobbiten lydbok møter vi Bilbo Lommelun, som er en Hobbit. En hobbit er en slags liten versjon av mennesker, med hårete føtter som bor i små underjordiske hus. De liker seg godt hjemme, og trives med å være bønder, dyrke grønnsaker og ellers bare slappe av og nyte livet. Hobbiter liker absolutt ikke eventyr, Bilbo har heller ikke tid til sånt tull, han la aldri ut på eventyr eller gjorde noe uventet.

I Hobbiten lydbok gratis kommer Gandalv, som er en trollmann, på besøk til Bilbo i Hobbitun. Han lurer Bilbo til å være vert for 13 dverger dagen derpå, i håp om å overtale Bilbo til å bli med på et eventyr. Etter de 13 dvergene, ledet av Thorin, til Bilbos fortvilelse etterhvert har spist opp størstedelen av maten hans, blir planen lagt frem for ham.

Denne Hobbiten har ingen interesse i å bli med på et farlig eventyr til Ensomhetsfjellet, hvor de leter etter en skatt dragen Smaug har stjålet fra dvergene. Motvillig blir likevel den hjemkjære Bilbo etterhvert med resten av gjengen på eventyr, siden Gandalf tror han vil være til stor hjelp.

I løpet av Hobbiten lydbok roter de seg borti flere farlige situasjoner, og blir fanget av diverse forskjellige skapninger, som troll og orker. På veien treffer de også på alver, og Bilbo finner en verdifull skatt i en grotte, hvor han treffer på en underlig skapning. Med hjelp av den godhjertede Bilbo klarer gjengen etterhvert å komme seg til Enshomhetsfjellet, hvor de må overkomme den fryktinngytende dragen Smaug.

Hobbiten Bilbo viser seg å være en svært verdifull del av gruppen, selv om han egentlig bare vil komme seg hjem igjen. Han gjør alltid det som er rett, og er svært god hjertet og uvurderlig for å komme uskadd fra dette eventyret.

Om forfatteren: J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien var en engelsk forfatter, poet, filolog og akademiker som levde fra 1892 til 1973. Han er en av de mest kjente og innflytelsesrike forfatterne i verden, og er mest kjent som forfatteren av Hobbiten og Ringenes Herre trilogien, som begge har blitt produsert som film.

Han var svært interessert i språk, og hele karrieren hans baserte seg på hans studier av filologi og lingvistikk. Tolkien konstruerte selv 15 ulike språk til bruk i bøkene sine.

Selv om flere forfattere har publisert litteratur innen fantasi sjangeren før Tolkien, er han likevel kjent som den moderne fantasilitteraturens far. Flere av hans upubliserte verk, inkludert Silmarillion, ble utgitt etter hans død av hans sønn Christopher Tolkien. Det meste som blir publisert innen fantasi sjangeren i dag er inspirert av Tolkiens bøker.

Lytt gratis