Havboka Lydbok

5/5

Författare: Morten A. Strøksnes

Lydbok

Introduksjon

Havboka: Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Tittelen er selv forklarende, og sier det meste om premisset for denne boken. To venner, en forfatter og en bildekunstner, drar ut på havet i jakt på den mystiske håkjerringa. Handlingen tar sted ute på havet, utenfor Skrova på Lofoten.

Gjennom fire årstider i Havboka lydbok jakter de to kompisene på håkjerringa. Det betyr flere turer ut på havet, utallige timer i hverandres selskap. Flere ulike temaer blir diskutert mellom de to vennene. Boken inneholder for eksempel analyser av mytologi om havet, evolusjonsteorier, kultur og vitenskapelige fremstillinger av havet og hvordan disse endres over tid.

Havboka lydbok gratis leses av Reidar Sørensen, og er en hyllest til og portrett av dagens Nord Norge.

Handling: Havboka

I Havboka bestemmer de to vennene Morten og Hugo seg for å dra på fisketur. De er ute etter å fange et av havets mest mystiske skapninger, håkjerringa. Denne haien kan leve opptil 500 år, veie over et tonn og vokse seg over 7 meter lang. Det er altså et ordentlig beist de er ute etter å fange utenfor Lofoten, mer bestemt Skrova. Håkjerringa er en flyktig skapning, som betyr at man må være tålmodig for å fange den.

Håkjerringa har vært jaktet i flere år i Lofoten, noe man får høre i Havboka lydbok gratis. Å fange et av disse beistene er ikke like lett som å fange en hvilken som helst annen fisk. De lever veldig dypt i havet, med en gang de kjenner de har blitt fanget ruller de seg rundt, skinnet er som sandpapir og kutter ofte fiskelinen. De veier også ofte over 1 tonn, det er ikke lett å sveive inn 1 tonn med hai.

Dette er ting som må hanskes med når man finner en håkjerring. Den vanskeligste delen av alt dette er å faktisk finne en, som man får høre i Havboka lydbok.

De to kompisene venter, venter og venter. De venter seg gjennom 4 årstider i jakten på håkjerringa i Havboka. Det fører til flere diskusjoner dem imellom, i tillegg til indre tanker. Ting som hvordan de havnet der og hvordan haien havnet hvor den befinner seg i sjøen blir diskutert. Alt fra evolusjonsteori, økologi, miljø, mytologi om havet og detaljer om livet i en liten fiskerlandsby i Nord Norge blir nevnt.

De to kompisene er ute på havet i den lille gummibåten deres gjennom 4 forskjellige årstider. Om de noen gang finner en håkjerring finner du ut i Havboka lydbok.

Om forfatteren: Morten A. Strøksnes

Morten Andreas Strøksnes er en norsk forfatter og journalist født 1965 i Kirkenes. Strøksnes studerte i både Oslo og Cambridge, før han tok fatt på en karriere som journalist for flere ulike norske aviser.

Strøksnes debuterte i 2001 med boka Hellig grunn, og har senere publisert Snøen som falt i fjor, Automobil – Gjennom Europas Bakgård, Et mord i Kongo, Tequiladagbøkene – Gjennom Sierra Madre og Havboka, i tillegg til et par andre bøker.

Han ble i 2015 tildelt Brageprisen og Kritikerprisen for beste sakprosabok for Havboka, som til nå har blitt solgt til 24 land. Havboka vant også The British Wanderlust Adventure Travel Book of the Year i 2018. Strøksnes har vunnet flere andre priser, inkludert Petter Dass medaljen, Reine Ord-prisen og Språkprisen.

Lytt gratis