Gul bok Lydbok

4.3/5

Författare: Zeshan Shakar

Lydbok

Introduksjon

I Gul bok, som er den andre boken fra den kritikerroste Tarjei Vesaas debutantpris vinneren Zeshan Shakar, blir vi kjent med Mani. Han er nyutdannet økonom, og jobber innen den offentlige sektoren for Omsorgsdepartementet.

Gjennom Gul bok lydbok blir vi bedre kjent med den unge økonomen, som fremdeles bor sammen med sin far på Haugenstua, og som han fremdeles skjuler sitt forhold med Meena fra. Både han og Meena holder forholdet skjult for øyeblikket, selv om de sannsynligvis vil gifte seg en dag.

I Gul bok lydbok gratis hører vi om Manis kamp for tilhørighet, livet i Oslo blant de med en innvandrerbakgrunn, og hvordan det oppleves å jobbe i en lavtlønnet jobb i offentlig sektor i Norge.

Handling: Gul bok

I Gul bok får vi innsikt i Manis liv i Oslo. Mani er nyutdannet økonom, og har sikret seg offentlig jobb hos Omsorgsdepartementet. Jobben i seg selv er, sett fra utsiden, kanskje ikke den mest innholdsrike eller spennende jobben, men Mani trivs likevel, og finner en glede i å balansere statsbudsjett på flere milliarder kroner.

Mani bor sammen med sin pensjonerte far, som tidligere har jobbet som taxisjåfør, i en leilighet på Haugenstua. Manis mor er død, så det er bare de to sammen i leiligheten i Gul bok lydbok. Vi hører også om Manis skjulte, hemmelige forhold til kjæresten Meena. Han regner med at de en dag vil gifte seg, men for øyeblikket er de begge fast bestemt på å holde forholdet skjult fra begges foreldre.

Handlingen i Gul bok lydbok gratis foregår fra 2010 til 2012, som betyr at vi også hører hvordan Manis opplevde 22.juli bomben i Oslo. Det blir også flere dykk tilbake i tid, hvor vi får bedre innsikt i miljøet Manis vokste opp i, og hvordan de har gått med barndoms gjengen senere i livet. Senere blir vi med på Manis klassereise, når han sakte men sikkert beveger seg opp og frem i livet.

Klasseforskjeller er et tema som blir godt belyst gjennom Gul bok, hvor Manis, helt fra barndommen, blir sett på som en utenforstående, og dermed har flere hindringer i livet sammenlignet med andre mennesker på hans alder. Gjennom Gul bok lydbok blir vi også bedre kjent med norsk byråkrati, og får en bedre forståelse for hvordan man navigerer det norske klassesamfunnet.

Om forfatteren: Zeshan Shakar

Zeshan Shakar er en norsk forfatter, skribent og statsviter født 1982 i Oslo. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo, hvor han er utdannet innen statsvitenskap, og har i tillegg til dette også studert økonomi.

Shakar debuterte med boken Tante Ulrikkes vei i 2017. For sin debutbok ble han belønnet med både Tarjei Vesaas debutantpris, i tillegg til den ettertraktede bokbloggerprisen. Boken ble svært godt mottatt av både kritikere og privatpersoner, og har solgt nærmere 200 000 eksemplarer, og har siden blitt produsert som teaterstykke.

Suksessen Shakar hadde med sin debut ble fulgt opp av hans andre bok, Gul bok, som ble publisert i 2020. Også Gul bok ble godt mottatt.

Lytt gratis