Forbrytelse og straff Lydbok

4.3/5

Författare: Fjodor M. Dostojevskij

Lydbok

Introduksjon

I Forbrytelse og straff introduserer Dostojevskij oss til Raskolnikov, en fattig tidligere student i nød. Han vandrer gjennom Sankt Petersburgs gater og slum og begår et tilfeldig mord, uten noe tegn til anger eller samvittighetsnag. Han innbiller seg at han er en stor mann, en type Napoleon. Han handler på vegne av et høyere formål utenfor konvensjonell moralsk lov i Forbrytelse og straff lydbok.

Idet han legger ut på et farlig katt og mus spill med en mistenkelig politietterforsker, skjer det noe med Raskolnikovs indre tankesett. Han blir forfulgt at den voksende stemmen fra hans egen samvittighet, og merker at snoren av skyldfølelse strammes rundt sin egen hals. Det er bare Sonya, en undertrykt sex arbeider, som kan gi han en sjanse til forløsning i Forbrytelse og straff lydbok gratis.

Handling: Forbrytelse og straff

Vi får i Forbrytelse og straff innsikt inn i Rodion Raskolnikovs liv. Han er en 23 år gammel tidligere student som sliter i livet. Raskolnikov har to svært ulike sider ved seg. I et øyeblikk kan han være kald, apatisk og usosial, det neste er han plutselig varm og omsorgsfull. Han vandrer gjennom Sankt Petersburgs gater og slum uten mål og mening.

Han kommer etterhvert opp med en plan for å drepe en skruppelløs pantelåner og stjele pengene hennes i Forbrytelse og straff lydbok. Han betrakter seg selv som en anstendig, stor mann, nesten som en slags Napoleon. Derfor er han selvsagt ikke bundet til de samme reglene som alle andre er, og overbeviser seg selv om at ved å drepe denne pantelåneren gjør han samfunnet en tjeneste.

Han ser også pengene hennes som en vei ut av fattigdommen, som vil hjelpe ham på veien til å utføre store, gode gjerninger for samfunnet og andre mennesker. Han besøker pantelåneren, som er en eldre dame, men klarer ikke begå gjerningen han har planlagt. Først etter å ha innsett at han ikke har noe annet valg enn å drepe henne og stjele pengene hennes, returnerer han i Forbrytelse og straff lydbok gratis.

Han dreper så pantelåneren med en øks, og ender også opp med å ta livet av halvsøsteren hennes, som snubler inn og blir vitne til hva som har skjedd. Han kommer seg så bort fra åstedet usett, men med få verdier siden han er oppskaket fra hva han gjort i Forbrytelse og straff.

Resten av boken fokuserer på Raskolnikovs indre kamp med sin egen samvittighet over hva han har gjort. Han må etterhvert også takle konsekvensene av hva han har gjort i Forbrytelse og straff lydbok.

Om forfatteren: Fjodor M. Dostojevskij

Fjodor M. Dostojevskij var en russisk forfatter som levde fra 1821 til 1881. Han er regnet som en av verdens beste forfattere blant flere litteraturkritikere. Hans litterære verk består av flere av de mest innflytelsesrike bøkene noen gang skrevet, inkludert Forbrytelse og straff.

Gjennom sitt litterære verk utforsket Dostojevskij flere ulike temaer knyttet til menneskelig psykologi i det trøblete politiske, sosiale og spirituelle samfunnet i 1800 tallets Russland. Han utforsket også flere temaer knyttet til religion.

Dostojevskij ble introdusert til litteratur fra en ung alder, gjennom eventyr og legender fra andre russiske og utenlandske forfattere. Bøkene hans har blitt oversatt til mer enn 170 forskjellige språk, og flere filmer har blitt basert på hans bøker.

Lytt gratis