Et liv forbi Lydbok

4.2/5

Författare: Helga Flatland

Lydbok

Introduksjon

Et liv forbi er Helga Flatlands sjette bok, og er en ny sterk historie fra den prisvinnende og kritikerroste forfatteren. I boken møter vi to kvinner, Sigrid og Anne, som er mor og datter. Boken gir leseren innsikt i begge de to kvinnenes tankegang, og man blir derfor godt kjent med begge to.

I Et liv forbi lydbok er Anne syk. Hun har brukt mesteparten av livet sitt til å pleie sin invalide mann, som er svært pleietrengende. Når Anne derfor blir syk, søker hun hjelp hos sin datter Sigrid, som er lege.

Gjennom Et liv forbi lydbok gratis blir det anstrengte forholdet mellom mor og datter mer og mer klart, og også hvilken innvirkning Sigrids far, som altså er invalid, har hatt på deres forhold og Sigrid selv.

Handling: Et liv forbi

Sigrid har et komplisert forhold til sine egne foreldre. Da hun og broren var barn ble faren deres rammet av slag, og ble som resultat av dette pleietrengende. Det var derfor Sigrids mor, Anne, som tok på seg rollen med å se etter ektemannen. Som følge av dette ble de to barna ofte oversett, og Sigrid vokste opp i skyggen av farens stadig økende behov for pleie og omsorg i Et liv forbi.

Gjennom Et liv forbi lydbok veksler synspunktet mellom Sigrid og Anne, eller mor og datter, og lytteren eller leseren blir derfor godt kjent med begge to. Det kommer tydelig frem at Sigrid har et svært komplisert og anstrengt forhold til begge foreldrene sine. Særlig etter at faren led et tredje slag, og mistet evnen til å prate og også ble dement, ble det vanskelig for Sigrid.

Etterhvert kommer det frem at Anne, som er 67 år gammel, lider av kreft. Sigrid, som bor og jobber i Oslo som lege sammen med sin samboer og to barn, står derfor overfor en vanskelig situasjon som følge av sitt kompliserte forhold med sin egen mor. Anne spør Sigrid om hjelp til å dø, og Sigrids dilemma blir derfor selvsagt umulig i Et liv forbi lydbok gratis.

Et liv forbi tar for seg det kompliserte forholdet som flere barn har til sine foreldre gjennom hele livet. Sigrid mener Anna er ansvarlig for flere ting som ikke gikk hennes egen vei som følge av det hun beskriver som et svik i oppveksten. Vi blir også godt kjent med Sigrids eget liv og de utfordringer hun har overkommet i livet sitt, til tross for en utfordrende oppvekst. Et liv forbi lydbok leses av Liv Bernhof Osa og Ane Dahl Torp.

Om forfatteren: Helga Flatland

Helga Flatland er en norsk forfatter født 1984 i Flatdal. Hun er utdannet innen tekst og litteratur fra både Universitetet i Oslo og Westerdals School of Communication.

Flatlands debut kom i 2010 da hun publiserte boken Bli hvis du kan. Reis hvis du må, en bok som vant flere priser, og var første bok i en trilogi. Hun har totalt publisert 8 ulike bøker både for voksne og barn, inkludert hennes siste bok Et liv forbi som ble publisert i 2020.

Helga Flatland har i sin relativt korte karriere vunnet flere priser for sine litterære verk. Hennes debut ble belønnet med Tarjei Vesaas’ debutantpris, Aschehougs debutantstipend og Ungdommens kritikerpris. Senere har hun også vunnet Amalie Skram prisen, Mads Wiel Nyygaards legat og Bokhandlerprisen.

Lytt gratis