Er mor død Lydbok

3.7/5

Författare: Vigdis Hjorth

Lydbok

Introduksjon

Er mor død er en bok som omhandler Johanna, en norsk kunstner som er bosatt i USA. Tre tiår etter at hun flyttet til USA fører mannens død til at hun velger å flytte tilbake til Norge. Boken forteller historien om hvordan det er å gå tilbake til barndommen etter at man har levd et fullt liv.

Mye av hovedfokuset og handlingen i Er mor død lydbok er på forholdet mellom Johanna og hennes mor, et tema som sjelden skuffer. Forholdet deres er ikke det beste, og vil uten tvil vekke sterke følelser hos flere lesere og lyttere.

Hovedpersonens egne tanker om seg selv, og hennes eget forhold til sin mor blir utforsket grundig. Er mor død lydbok gratis er en smertefull historie om de utfordringer som man ofte assosierer med dysfunksjonelle familier.

Handling: Er mor død

I Er mor død møter vi Johanna, en tidligere jusstudent, som forlater ektemannen Thorleif og i stedet reiser til USA med Mark. Hun bestemmer seg for å ta avstand fra familien, og heller leve livet som kunstner i utlandet.

Tre tiår i USA sammen med sin ektemann og sønn kommer til ende når Johannas mann dør. Johanna søker etter mening og lykke i livet, og vender hjem til Norge i den evige jakten på dette. Er mor død lydbok tar deg med på denne reisen, gjennom Johannas indre tanker og følelser knyttet til denne reisen.

Å flytte tilbake til stedet hvor du ble født og voks opp er en utfordring i seg selv, etter man har levd sitt eget liv i et annet land og en annen kultur. Ofte blir man konfrontert av tanker man har fortrengt i hverdagen mens man har vært fysisk fjernet fra barndomshjemmet. Johannas indre reise og utfordringer knyttet til å bygge broer til hennes tidligere liv, og særlig hennes dysfunksjonelle forhold til sin mor blir satt under lupen i Er mor død lydbok gratis.

Mor og datter har i Er mor død akseptert det forholdet som eksiterer mellom dem. Begge to er klar over at de ikke har det beste forholdet, men det er litt vanskeligere for Johanne å akseptere dette, mer spesifikt at mor i det hele tatt har akseptert dette. Når hun derfor vender hjem til barndomsbyen Oslo er det flere følelser og tanker som møter Johanna.

Er mor død lydbok leses av forfatteren selv, som betyr at det er Vigdis Hjort som er din ledsager gjennom hele Johannas reise. Tanker rundt hvordan det føles å bli avvist av de du ser opp til i livet, i form av Johannas foreldre, gjennom oppveksten og livet videre, og hvordan det er å føle seg utenfor blir belyst.

Om forfatteren: Vigdis Hjorth

Vigdis Hjort er en norsk forfatter, født i 1959 i Oslo. Hun har studert filosofi, litteratur og statsvitenskap. Hennes første bok ble publisert i 1983, og hun er i dag en av Norges mest anerkjente forfattere.

Hun har mottatt flere priser for sine bøker, blant annet Gyldendalprisen, Aschehoug prisen og Brageprisens hederspris. Hennes første bok for voksne, Drama med Hilde, ble utgitt i 1987. Hun er mest kjent for Om bare fra 2001, som er ansett som hennes viktigste bok så langt.

Hjorth er kjent i Norge for å skrive såkalt virkelighetslitteratur, hvor hun blander opplevelser og personer fra eget liv med fiktive, noe hun også gjør i Er mor død. Lesere lurer derfor ofte på om hun skriver om egne opplevelser og erfaringer, særlig når det gjelder hennes egen familie, som hun selv ikke har noen form for kontakt med i dag.

Lytt gratis