Ekte amerikanske jeans Lydbok

4/5

Författare: Jan Guillou

Lydbok

Introduksjon

Ekte amerikanske jeans er sjette bok i Jan Guillous Det store århundret serie. Denne serien vil, ifølge forfatteren selv, være den største, beste og siste bokserien i hans karriere. Premisset er at han gjennom serien vil ta for seg det tjuende århundret, fra 1901 til 2001. Han forteller dette århundrets historie gjennom Lauritzen familien sine øyne, hvor hver bok tar for seg et nytt tiår.

Gjennom bøkene tar Guillou for seg flere store temaer, i det som han selv mener er menneskehetens største, blodigste og ondeste århundre. Vi blir i Ekte amerikanske jeans lydbok med Lauritzen familien og deres rolle i store ingeniør prosjekt, kolonisering, kunst, spionasje i løpet av krigene, trusselen om atomvåpen, innvirkningen av amerikansk kultur, politikk, Vietnam protester og alt annet som foregikk i dette århundret.

I Ekte amerikanske jeans lydbok gratis befinner vi oss på femtitallet, og blir kjent med tredje generasjon Lauritzen gjennom Eric.

Handling: Ekte amerikanske jeans

I Ekte amerikanske jeans har handlingen i denne storslåtte serien forflyttet seg til femtitallet. Vi møter Eric, som er tredje generasjon Lauritzen. Han bor i Sverige, som gikk gjennom en svært viktig periode på 1950-tallet. Etter krigen, hvor Sverige var nøytrale og holdt seg unna de som skjedde i resten av Europa, var flere land i oppbyggingsfasen. Etter flere år med bombing, ødeleggelse og fokus på krig var folk igjen fokusert på å leve livet.

Det var stor etterspørsel etter svenske råvarer, og Sverige hadde en god periode økonomisk sett, som ville ha stor betydning for deres fremtid, da grunnlaget for velstanden ble lagt. Dette grunnlaget fører også til økte forskjeller mellom den gamle overklassen og den nye middelklassen når det gjaldt politikk. Likevel var det stor frykt rundt omkring i verden for atomkrig, som stadig vekk var i folks tanker, om du får høre i Ekte amerikanske jeans lydbok.

Erics familie har økonomiske problemer, og Eric må derfor gå på skole sammen med resten av arbeiderklassen sine barn. Samfunnet på denne tiden gikk igjennom store endringer, mye av den nye kulturelle innflytelsen kom fra USA, i stedet for Europa. De nye impulsene er veldig populære blant ungdom, alt fra mote og film til musikk. Eric lykkes med å skaffe Coca-Cola, og er også den første i klassen til å skaffe seg et par Ekte amerikanske jeans.

Ekte amerikanske jeans lydbok fortelles gjennom førsteperson, som er Eric. Dette skiller boken fra resten av serien, og gir boken et interessant perspektiv, siden Eric er vitne til alt som skjedde på denne tiden, men ikke alltid er klar over viktigheten av alle hendelsene. Ekte amerikanske jeans lydbok gratis kan beskrives som en historie om en ung manns vei til å bli voksen, og hvordan det skjer i Sverige på femtitallet.

Om forfatteren: Jan Guillou

Jan Guillou er en fransk-svensk forfatter og journalist født 1944. Han er kjent for sine bokserier om Carl Hamilton, en svensk agent, og korsfareren Arn Magnusson. Han jobber for tiden med det som han sier vil være hans største, beste og siste serie, kalt Det store århundret, som Ekte amerikanske jeans er en del av. Guillou har skrevet mer enn 40 bøker.

Han er godt kjent i Sverige for sitt arbeid med å avdekke sannheten og eksistensen til det svenske Informationsbyrån. Guillou ble dømt til 10 måneder i fengsel for denne avsløringen. Han jobbe også for KGB på 60 tallet, da han uten hell prøvde å avsløre deres virksomhet i Sverige.

Han har også vært programleder på svensk tv, og skriver stadig for det svenske Aftonbladet. Han var en av grunnleggerne av Piratförlaget på nittitallet. Han har vunnet flere priser for sine bøker, noen av disse er Prix France Culture, Bästa svenska kriminalroman, Årets bok og Årets författare.

Lytt gratis