Drageløperen Lydbok

5/5

Författare: Khaled Hosseini

Lydbok

Introduksjon

Drageløperen er den kritikerroste og anerkjente debutboken til Khaled Hosseini. Dette er en uforglemmelig, hjerteskjærende historie om det usannsynlige vennskapet mellom en rik gutt og sønnen til en av hans tjenere. Mesteparten av handlingen i boken tar sted i Afghanistan, et land som holder på å bli ødelagt av krig.

Drageløperen lydbok sin hovedperson, Amir, kommer fra en velstående familie, med tjenere til å hjelpe til i huset. Bestevennen hans Hassan er sønnen til en av disse tjenerne. Misunnelse fra Amir overfor Hassan fører etterhvert til et par skjebnesvangre hendelser som får store konsekvenser for begges liv.

Vi blir gjennom Drageløperen lydbok gratis vitne til flere historiske hendelser, fra fallet av det afghanske monarkiet, til den sovjetiske invasjonen av landet, og etterhvert Talibans vei til makten. Noen av de mest sentrale temaene i boken angår vennskap, forholdet mellom far og sønn, skyldfølelse, tilgivelse og forløsning.

Handling: Drageløperen

I Drageløperen lydbok blir vi kjent med Amir og Hassan. De er bestevenner, selv om de hører til veldig forskjellige klasser i samfunnet. Amirs far er velstående, og Hassans far er fattig. Selv om Amir er Babas sønn, er Baba veldig streng og kritisk overfor ham i Drageløperen. Han er alltid veldig kjærlig overfor Hassan, og sørger for at begge guttene har de samme tingene, til Amirs irritasjon.

Amir klager på Hassan til Baba, men blir møtt med sinne og trusler om vold. Han sliter derfor med å få den annerkjennelsen han lengter etter fra Baba. Amir liker godt å skrive, selv om Baba mener at bare jenter er interesserte i slikt. Det er ingenting guttene liker mer enn å fly drager sammen, og unnslippe den tøffe hverdagen i Kabul. Amir flyr dragen, og Hassan er en drageløper, som henter dragen når den faller fra himmelen.

En dag vinner de to guttene den lokale drage konkurransen i Drageløperen lydbok gratis. Da Hassan løper for å finne den siste dragen som falt, blir han utsatt for et voldelig overgrep. Amir blir vitne til dette, men gjør ingenting for å hindre det. Amir holder avstand til Hassan utav skyldfølelse, og Hassan sliter stort. Amir planter en klokke og penger under Hassans madrass for å beskylde ham for tyveri, og bli kvitt ham. Planen funker og Hassan forsvinner.

Flere år senere i Drageløperen lydbok, etter at Amir og Baba har flyktet fra krigen og bosatt seg i USA, har Amir giftet seg, og er en suksessfull forfatter. En dag får han en telefon fra Afghanistan, og får muligheten til å gjøre opp for gamle synder om han vender tilbake til Afghanistan og redder Hassans sønn fra Taliban. Amir setter dermed ut på en svært utfordrende og farlig reise til Afghanistan i Drageløperen.

Om forfatteren: Khaled Hosseini

Khaled Hosseini er en afghansk-amerikansk forfatter, født 1965 i Kabul. Hosseini sin far var en diplomat, og familien var derfor vant med å flytte fra land til land, og han bodde i løpet av oppveksten i både Iran og Frankrike. Da krigen etterhvert kom til Afghanistan var han 15 år, og familien søkte asyl i USA, hvor han bor i dag.

Hosseini er utdannet lege, og jobbet fulltid som dette frem til debutboken hans Drageløperen ble publisert i 2003. Boken ble etterhvert en gigantisk suksess, som ga ham muligheten til å være forfatter på fulltid. Han har senere utgitt romanene Tusen strålende soler i tillegg til Og fjellene ga gjenlyd.

Han har vunnet flere priser for sine bøker, inkludert Exclusive Books Boeke Prize, British Book Awards, Goodreads Choice Awards og Golden Plate Award. Drageløperen var på The New York Times Best Seller liste i hele 101 uker, inkludert 3 uker som nummer 1.

Lytt gratis