Dødsranet Lydbok

4.5/5

Författare: Hans Petter Aass & Rolf J. Widerøe

Lydbok

Introduksjon

Dødsranet tar for seg hva som skjedde i Stavanger sentrum i april 2004. Det er dagen da Norges største ran noensinne ble begått, nemlig NOKAS ranet. Mer enn 50 millioner norske kroner ble stjålet den dagen, og i tillegg ble en politimann drept under ranet. Hva som skjedde i løpet av dagen, og hvordan selve ranet utløp seg, har vært kjent lenge.

I Dødsranet lydbok blir dagen ranet skjedde gjenfortalt, men den går også dypere enn det. Boken kartlegger hva som førte til at ranet ble begått. Hvordan de som var del av det endte opp i de kriminelle miljøene de var del av blir også belyst, helt tilbake til midten av 90 tallet.

David Toska er som kjent hovedmannen bak ranet, og boken gir leseren bedre innsikt i Toska som person, i tillegg til alle de han rekrutterte i Dødsranet lydbok gratis.

Handling: Dødsranet

Tidlig på morgenen, omtrent klokka 8 nøyaktig, den 5 april 2004 begynte Norgeshistoriens største ran. Flere bevæpnede menn, kledd i sorte kjeledresser, hetter, hansker og skuddsikre vester, gikk til angrep på tellesentralen til NOKAS i Stavanger sentrum. I løpet av 30 minutter, hvor en politimann også ble drept under ranet, har de kommet seg av gårde med 57,4 millioner kroner, i Dødsranet. Norgeshistoriens største ran var et faktum.

Etter flere år med etterforskning, ble flere personer dømt for å ha deltatt i NOKAS ranet i 2007, inkludert David Toska. Pengene har aldri kommet til rette, og saken kostet også den norske stat flere hundre millioner kroner i kostnader, som du får vite i Dødsranet lydbok gratis. Dette er alle ting som de fleste allerede er kjent med, om de har fulgt med på NOKAS saken over årene.

I Dødsranet lydbok blir leseren, gjennom en rekke samtaler og intervjuer, bedre kjent med miljøet som fostret flere av deltakerne i ranet. Ikke bare enkelt personer, men hvordan selve miljøet de var en del av fungerte, og hvordan de ble en del av dette. Flere av de som tok del i ranet tilhørte et kriminelt miljø i Oslo. Flere av dem var gode venner, og hadde kjent hverandre siden de gikk på skole sammen.

I Dødsranet får vi høre at noen av de som tok del i ranet allerede var domfelte kriminelle med rulleblad, mens noen av dem ennå ikke hadde blitt tatt. De hadde flere felles interesser, som for eksempel problemløsning og jakten på spenning. Gjennom Dødsranet lydbok får lytteren innsikt i hvordan NOKAS ranet ble planlagt, i tillegg til flere andre kriminelle handlinger i Norge.

Om forfatteren: Hans Petter Aass & Rolf J. Widerøe

Hans Petter Aass er en norsk forfatter og journalist født i 1967. Han har jobbet som journalist i flere år, blant annet for VG og Stavanger Aftenblad. Aass har over årene vunnet flere utmerkelser for sitt arbeid som journalist, som Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister og Den store journalistprisen.

Rolf J. Widerøe er en norsk forfatter og journalist født i 1969. Widerøe har jobbet som journalist i flere år, og jobber for øyeblikket som krimjournalist i VG. Widerøe har vunnet SKUP-prisen flere ganger for sin innsats som journalist.

Sammen har Aass og Widerøe foreløpig publisert 3 bøker sammen; Dødsranet, Kuppet og Krigshelten.

Lytt gratis