De dødes tjern Lydbok

4.3/5

Författare: André Bjerke

Lydbok

Introduksjon

De dødes tjern kom i 2004 som nummer 2 i kåringen Tidenes beste norske krimroman. Boken regnes som en norsk klassiker, og har blitt filmatisert to ganger. Boken dreier seg om en gjeng unge venner som er på jakt etter å finne ut hvorfor vennen deres tok sitt eget liv.

I De dødes tjern lydbok reiser de opp til en avsidesliggende hytte ved et tjern. I hytta begynner merkelige, uforklarlige ting å skje etterhvert. Den unge vennegjengen begynner å bli både redde og bekymra. De finner senere ut historien bak denne avsidesliggende hytta, og hva som skjedde der en gang for lenge siden.

Vennegjengen har flere spørsmål enn svar i De dødes tjern lydbok gratis. Det er ikke før Kai Bugge, som er psykoanalytiker, finner ut hva som foregår at de får de svarene de er på jakt etter.

De dødes tjern: Handling

Handlingen i De dødes tjern begynner under et middagsselskap i storbyen Oslo. Vennegjengen Bernhard Borge, Kai Bugge, Gabriel Mørk, Harald Gran, Liljan Werner og Sonja Borge nyter et måltid sammen. En uhyggelig historie fra en hytte i den tettvokste skogen i Østerdalen blir fortalt, hvor en tragedie skjedde for over hundre år siden. Ifølge historien drepte Tore Gruvik sin egen søster og kjæresten, før han hogget hodet av dem begge og kastet dem i Blåtjern.

Etter at han gjorde dette fikk han en trang til å selv ta sitt eget liv i tjernet. Helt siden da har alle som bor i hytta, kjent som Daumannshytta, hatt den samme trangen til å følge i Tores fotspor, og drukne seg selv i vannet. Liljan Werners bror Bjørn har nylig kjøpt hytta, og tror ikke på myten han har hørt om den. De bestemmer seg derfor for å besøke hytta selv, i De dødes tjern.

Når de kommer til hytta finner de ikke Bjørn, i De dødes tjern lydbok. Hunden hans ligger død ved siden av tjernet. Politiet slår fast at Bjørn har tatt sitt eget liv og druknet seg selv i tjernet. Vennegjengen, og Liljan, prøver å komme til bunns i hva som har skjedd, og særlig Liljan er ikke overbevist av politiets konklusjon om at han har begått selvmord.

Etterhvert begynner merkelige, uhyggelige ting å skje på hytta i De dødes tjern lydbok gratis. Den unge vennegjengen frykter at overnaturlige krefter er i spill, og at mytene om Daumannshytta er sanne.

De dødes tjern lydbok leses av Henny Moan.

Om forfatteren: André Bjerke

Jarl André Bjerke var en norsk forfatter og poet som levde fra 1918 til 1985. Han debuterte i 1940 med diktsamlingen Syngende Jord. Bjerke skrev en rekke ulike litterære verk i løpet av karrieren, inkludert dikt for barn og voksne, mysterier, essay og artikler. Han var også en begavet oversetter, og har oversatt verk av kjente forfattere som Shakespeare, Moliére og Goethe. Han var en kjent forkjemper for riksmål gjennom livet sitt.

Hans mest kjente bok, De dødes tjern, har blitt filmatisert i Norge to ganger, både i 1958 og 2019. Boken har også blitt kåret til Tidenes nest beste norske krimroman.

Lytt gratis