Bienes historie Lydbok

4.4/5

Författare: Maja Lunde

Lydbok

Introduksjon

Bienes historie handler om tre forskjellige personer, spenner seg over flere generasjoner, og tar for seg deres felles interesse i bier. Gjennom boken får man en økt innsikt i fortidens første forsøk på birøkt, og hvordan det har endret seg frem til i dag. Man får også et innblikk i hvordan fremtiden muligens vil kunne se ut om biene en dag forsvinner.

Selv om de tre ulike historiene og hovedpersonene i denne boken kommer fra forskjellige epoker har de altså mye til felles, til tross for at de befinner seg i veldig ulike stadier av menneskets relasjoner til bier. Bienes historie lydbok gratis illustrerer det sterke samholdet og båndet som eksisterer mellom barn og foreldre, i tillegg til båndet mellom mennesker og natur.

Bienes historie lydbok leses av Anne Ryg, Håkon Ramstad og Stein Grønli, og er en blanding av historisk fiksjon og fremtidig dystopisk fiksjon.

Handling: Bienes historie

Bienes historie gir deg et innblikk i hverdagen til tre ulike personer og familier, deres bånd til bier, birøkt og hva det innebærer for resten av samfunnet.

Første del tar sted i England tilbake i 1852. William er biolog og frøhandler, og jobber med å utvikle en ny type bikube. Denne oppfinnelsen er tenkt å sikre ære, berømmelse og finansiell sikkerhet til både ham selv og familien.

Andre del av Bienes historie foregår i USA i 2007, hvor man blir kjent med George. Han er birøkter som sliter for tiden, og setter lit til at sønnen kan bli gårdens store helt en dag. George har store problemer med sin bi koloni, noe som flere birøktere i dag vil kunne kjenne seg igjen i.

Tredje og siste del av Bienes historie lydbok foregår i Kina i 2098, hvor leseren eller lytteren blir kjent med Tao. I fremtidens Kina har biene forsvunnet, som betyr at all pollinering skjer for hånd. Hun lever i det som stadig flere advarer vil kunne bli en realitet en dag, hvor menneskeheten står overfor en svært stor utfordring. Tao gjør alt hun kan for å sikre sønnen en bedre fremtid og liv enn det hun selv har, blant annet gjennom å sikre ham en god utdanning.

Bienes historie lydbok gratis er en kritikk mot dagens industrielle jordbruk, som må ta noe av skylden for flere av de økologiske utfordringene som tar sted i boken, og i dagens samfunn. Leseren blir vitne til hvordan mennesker først tok opp birøkt, og hvordan dette har utviklet seg over årene. Til slutt får man et innblikk og advarsel i hvordan en fremtidig hverdag uten bier kan se ut.

Alle tre hovedpersonene i Bienes historie lydbok har sønner, noe som er et gjengående tema, og binder disse historiene sammen, i tillegg til biene.

Om forfatteren: Maja Lunde

Maja Lunde er en norsk forfatter og manusforfatter født 1975 i Oslo. Hun er utdannet medieviter fra Universitetet i Oslo, og ble i 2020 tildelt både Bjørnsonprisen og Peer Gynt-prisen.

Hun har tidligere skrevet ti bøker for barn og ungdom, i tillegg til manus for program som Barnas supershow, Hjem og Side om Side. Bienes historie er hennes første roman for voksne, og første bok i den planlagte Klimakvartetten, etterfulgt av Blå (2017) og Przewalskis hest (2019) i samme serien.

Lunde har solgt over 2,5 millioner eksemplarer, og er oversatt til 40 språk, og er i dag en av Norges best kjente internasjonale forfattere.

Lytt gratis