Animal Farm Lydbok

4.2/5

Författare: George Orwell

Lydbok

Introduksjon

Animal Farm er en av verdens mest leste og best kjente bøker. Boken fra George Orwell ble først publisert i 1945, og er like populær i dag som da den først ble utgitt. Gjennom boken tar forfatteren et oppgjør med totalitære regimer, ved bruk av satire illustrert ved å antropomorfe en gård full av dyr.

Dyrene, ledet av grisen Napoleon, har en egen revolusjon, og kvitter seg med menneskene som driver garden i Animal Farm lydbok. Slik kan de endelig være fri, og alle dyr vil være likestilte og har de samme rettighetene.

Ting går ikke helt etter planen når grisene etterhvert blir grådige, og begynner å se mer og mer ut som de menneskene de erstattet. Likhetstrekkene mellom hva som skjer på garden, og hva som skjedde på samme tid i verden, er helt klare, med flere stikk til autoritære ledere i Animal Farm lydbok gratis.

Handling: Animal Farm

I Animal Farm blir vi kjent med dyrene som bor på Manor Farm. Gården drives av Mr. Jones, en uansvarlig bonde med en stor kjærlighet for alkohol, og er ikke egnet til å være bonde. Dyrene går ofte sultne, og behovene deres blir sjeldent møtt. Etterhvert bestemmer dyrene, ledet av den gamle grisen Old Major, seg for å kvitte seg med den udugelige bonden og de andre menneskene, og heller ta over driften av garden selv.

Den gamle grisen dør etterhvert, og de to unge grisene Snowball og Napoleon tar kontroll over gården. De setter i stand en revolusjon, og blir kvitt menneskene de kaller fienden sammen i Animal Farm lydbok. De gir gården nytt navn, og kaller den Animal Farm, de utdanner de unge dyrene og driver gården sammen. Etterhvert blir grisene, som styrer gården, grådige, og gir seg selv spesialbehandling.

Dyrene forbereder seg på opprøret fra Mr. Jones og menneskene, som vil sørge for at revolusjonen ikke sprer seg fra Manor Farm til andre gårdsbruk. Snowball og andre dyr gjemmer seg i bakhold, og venter på mennene, og driver dem bort igjen, som fører til at Snowballs popularitet øker. Han avslører etterhvert planer for å modernisere gården, som fører til at Napoleon blir kvitt ham for å sikre seg mer makt over gården i Animal Farm lydbok gratis.

Animal Farm lydbok illustrerer hva som skjer i totalitære regimer, og følger eksempler fra virkelighetens mennesker og regimer, noe man enkelt kan se gjennom hele boken. I jakten på å skape det samfunnet de lengter etter, har de kopiert det samfunnet og regimet de tidligere levde under.

Om forfatteren: George Orwell

George Orwell, født Eric Arthur Blair, er en engelsk forfatter som levde fra 1903 til 1950. Orwell ble født i India, men flyttet sammen med sin mor tilbake til England da han var 1 år gammel. Orwell tilbrakte flere år i hennes majestets tjeneste, blant annet i Burma og Spania.

Orwell er best kjent for sine to bøker Animal Farm og 1984, som sammen har solgt flere eksemplarer enn noen andre bøker i forrige århundre. Begge bøkene er oppgjør med totalitære samfunn og regimer, og bøkene har blitt bannlyst i flere land som er under totalitær ledelse, blant annet Sovjetunionen.

George Orwell har inspirert ordet orwelliansk, som ofte blir brukt i sammenheng med totalitære og autoritære regimer og personer.

Lytt gratis