Alle utlendinger har lukka gardiner Lydbok

3.1/5

Författare: Maria Navarro Skaranger

Lydbok

Introduksjon

I Alle utlendinger har lukka gardiner lydbok, møter vi Mariana (Marey) på 15 år. Hun bor i en leilighet på Romsås i Groruddalen, sammen med sin norske mor, sin chilenske far og lillebror. Hun har også en eldre bror som er inne til førstegangstjeneste.

Vi følger tenåringsjenten i hverdagen, og gjennom dagligdagse hendelser. Krangling i klasserommet, uenigheter blant venner, forelskelsen med den litt eldre tyrkiske Mu2, og konfliktene med storebroren Hector, han er i militæret og skaper splid i familien når han kommer hjem og forteller at han skal stasjoneres i Afghanistan. For faren, som flyktet fra krig, virker det uforståelig at noen vil delta i krig frivillig. Nå kan du høre Alle utlendinger har lukka gardiner lydbok gratis.

Alle utlendinger har lukka gardiner: Handling

Alle utlendinger har lukka gardiner lydbok, er en historie om å være ung i dag, og om å vokse opp i et multikulturelt miljø i en drabantby. Det er også en historie om vennskap og kjærlighet, og om hvor både skjønt, men samtidig forferdelig det kan være å forelske seg.

Handlingen finner sted på Romsås i Groruddalen, der forfatteren selv vokste opp. Drabantbyene i Oslo er kjent for å være et sted der det bor mennesker med ulik opprinnelse og bakgrunn.

Alle utlendinger har lukka gardiner, skildrer det multikulturelle livet på Oslos østkant, uten å legge noe imellom. Og det gjøres overbevisende på kebab-norsk. Historien skildrer livet til 15 år gamle Mariana, og er skrevet i dagboksform, noe som gir et godt innblikk i en norsk tenåringsjentes tanker og følelser.

Mariana går i 8. klasse på en skole der bare et fåtall er poteter, et slanguttrykk for etnisk norsk ungdom. Hun er kjempeforelsket i Mu2, en tyrkisk gutt i 10. klasse, som tror at han er guds gave til jentene. Navnet Mu2, har han fått fordi det er så mange på skolen som heter Muhammed.

Det er egentlig ikke så mye som skjer i boken, den beskriver kort og greit hverdagen til en ung jente, familien og vennene hennes, på en unik, ekte og humoristisk måte. Den har også en naturlig tilnærming til samfunnsproblemer som arbeidsledighet, psykisk helse og kriminalitet.

Tittelen, Alle utlendinger har lukka gardiner, viser kanskje til våre holdninger til innvandrere, at de er lukket og ikke åpne for andre kulturer enn sin egen. Men er det virkelig slik? Nå kan du få et innblikk i hvordan norsk innvandrerungdoms har det, ved å lytte til Alle utlendinger har lukka gardiner lydbok gratis.

Om forfatteren: Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er en norsk forfatter, som er oppvokst på Romsås i Groruddalen i Oslo. Alle utlendinger har lukka gardiner, er hennes debutroman fra 2014. I 2018,1 kom Boken om sorg (Fortellingen om Nils), for denne boken fikk hun både Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Skarangers foreløpige tredje roman, Emily forever, ble tildelt Bjørnsonstipendet i 2019.

Maria var bare 20 år fammel, da hun skrev debutromanen Alle utlendinger har lukka gardiner, og romanen fikk mye oppmerksomhet fordi den var skrevet på såkalt kebab-norsk. Boken ble senere filmatisert, og er en levende skildring av hvordan det er å være ungdom i en multikulturell drabantby i Norge.

Lytt gratis